.
Her sağlıklı birey eğer bir sağlık problemi yaşamıyorsa yaş gruplarına göre farklılık gösterse de 3-4 porsiyon meyve gün içinde tüketmeye çalışmalıdır.
Fazla veya az...meyve tüketimi sağlığınız ve formunuz için sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir
Beslenmemiz açısından oldukça önemli olan meyve grubunun öğeleri ölçülü tüketildiğinde antioksidan, lif, vitamin, mineral içerikleri ile sağlığımıza değer katarlar
Meyvelerin 1 porsiyon miktarı :
Armut:
Orta boy bir armut 60 – 70 kalori enerji verir. B1 ,B2 C vitamin,i açısından zengin bir yaz meyvesidir.Taze olarak tüketilebileceği gibi ŞEKERSİZ komposto olarakta tüketilebilir
1porsiyon ölçüsü 100 gr dır. Yaklaşık 2-3 adet
Erik :
Taze tüketildiği gibi, reçeli,marmelatı yapılır,tatlılarda kullanılır,suyu çıkarılarak içilir,likörü,pestili ve kurusu yapılır.
Kalvaltıda 1 tk marmelat veya reçel veya taze olarak aralarda tüketilebilir.
1 porsiyon ölçüsü özellikle mürdüm eriği için 3 küçük veya 100 gr dır
İncir:
İncir yüksek miktarda potasyum,B 1 ve B2 vitaminleri,fosfor,kalsiyum ve enerji içerir.Ayrıca lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle kabızlık sorunu olan bireylerde bağırsak hareketlerini düzenleyici etkisi vardır.
1 porsiyon ölçüsü 1 orta boy dur
Şeftali:
Yüksek miktarda A vitamini ve Cvitaminin içerir. Taze ,konserve ,reçel marmelat, pasta jöle,turtalara konarak tüketilir.
1porsiyon ölçüsü 100 gr dır -1 veya 2 adet
Üzüm:
iyi bir demir kaynağıdır. Enerji içeriği yüksek olduğu için ölçülü tüketilmesi gerekir. Üzüm suyu iyi bir karbonhidrat potasyum fosfor kaynağıdır.
1porsiyon ölçüsü 10-15 üzümdür
Diyetinfo
Diyetisyen Şengül Üre
www.diyetinfo.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder