1-Lif
Kaynağı:
Tam
buğday yüksek oranda diyet lifi bulunur.
Bir ince dilim tam buğday ekmeği yaklaşık 25 grdır ve 1.6 -1.7 g kadar diyet lifi içerir. Sindirim sisteminin
düzenli çalışmasına , kan şekerinin
regüle edilmesine ,ve kilo probleminin yönetilmesine yardımcı olur.
2-
İyi bir inülin kaynağıdır.
Özellikle
buğday lifinin içinde inülin
bulunur.İnülin sindirim sisteminde
sindirilmez ve prebiyotik etkiye sahiptir .Vücut açısından zararlı serbest radikallerin etkisini azaltır. İnülin
bağırsakta kısa zincirli yağ asitlerinin miktarının artmasını sağlar ve neden olur ve bağırsak pH’ını düşürür. . Kolon kanserinden korunmak için tam buğday ,tam buğday ekmeği ve tam tahıl ürünleri tüketimi çok önemlidir.yemek
çok önemlidir.
3-
Hastalıklardan koruyucu etkisi vardır.
Kalp
damar hastalıkları , diyabet,kolon hastalıkları ve bazı kanser türleri
açısından kaliteli karbobhidratlar ve lif çok önemlidir.Yeterli kaliteli karbonhidrat kaynağı olan ekmeğin
ve tahıl ürünlerinin tüketimi ile
alınan lif vücut için yeterli
ise hastalık etmeni görevi yapan enzimin aktivetisini azaltır. Bu etki
ile kronik birçok hastalığa yakalanma riskini
azaltmaktadır .
4- Kalp Sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.
European Journal of Clinical Nutrition
dergisinde yayınlanan araştırmada günde 3 porsiyon ve daha fazla tam tahıl tüketen kişilerin hiç
ekmek ve tahıl grubu ürün tüketmeyenlere
göre kalp hastalıkları görülme riskini yüzde 30 oranda düşük bulmuştur.
5-
Kandaki Homosistein değerlerini düşürür.
Çeşitli çalışmalar tam tahıl tüketiminin
azalmasıyla birlikte kan kolesterol ve homosistein düzeylerinin arttığı tespit edilmiştir. Günde 3-4 ( kişisel özelliklere göere bu
miktar değişebilir )ince dilim tam buğday ekmeği veya tahıl grubu gıda tüketmenin kalp hastalıklarından koruyucu etki
sinin yanı sıra homositein seviyesini düşürme özelliğine sahiptir.
6- Yüksek Antioksidan içeriğine sahiptir :
İçerdiği antioksidanlar sayesinde her öğünün antioksidan kapasitesini
arttırtırken tam buğday , Tam tahıl ekmeği
ve ürünleri sağlığı koruyucu etkiye sahiptir..
7-
İnflamasyonun önlenmesine yardımcı olur
C –reaktif proteinler ve interleukin
konsantrasyonlarının düzenlenmesine ve inflamasyonun önlenmesine yardımcı olur.
8-
Göz sağlığını korur
İçerdiği
lutein, zeaksantin adlı fenoller
sayesinde göz sağlığının korunması adına
fayda sağlar.
9-
Glisemik İndeksi Düşüktür
Kaliteli
karbonhidrat içeriğine sahip tam tahıl ürünleri ve buğdayın glisemik indeksi düşüktür. Kişiye göre iyi planlanmış yeterli ve dengeli
bir belenme programı ; açlık insülin düzeyini,
C-peptid ve Hgb A1C ve düzeyini
artırmadığı tam tersine azalmasına
yardımcı olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.
10-
Obeziteyi önler
Kaliteli
karbonhidrat içeriğine sahip tam buğday
veya tam tahıllar midede uzun süre
kalarak tokluk süresini uzatır. Ayrıca
leptin hormonunun seviyesinin azalmasını
sağlayan tam buğday ve tam tahıllar tok
kalma süresini arttırark gıda tüketiminin kontrol edilmesine yardımcı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder