Diyetinfo / Diyetisyen Şengül Üre

Bloğumuza Hoş Geldiniz

Adres:Bağdat Caddesi No:299 Caddebostan/İstan
Tel: 0216 360 00 50
e-mail: bilgi@diyetinfo.com







26 Kasım 2012 Pazartesi

EGZERSİZ VE SPOR YAPANLARIN ÇOK PROTEİN TÜKETMESİ GEREKİR Mİ ?




Protein ,Latince karşılığı YAŞAYAN VARLIKLAR İÇİN AZOTLU ÖĞE olan besin öğesidir.

Büyüme hücrelerin çoğalması,dokuların onarılması için olmazsa olamaz besin öğesidir.

...1 gr protein 4 kcal enerji verir.Sağlıklı bir yetişkin bireyin protein ihtiyacı 0,8gr/kg civarındadır.Yaş grupleri, sağlık sorunlarına göre değişikliler görülebilir.

Her besin grubu ve öğesinde olduğu gibi aşırıya kaçmamak gerekir..Eğer birey sporcu ise yaptığı spor dallarına göre protein ihtiyacı küçük farklılıklar gösterebilir.

EGZERSİZ söz konusu olduğunda bireyler egzersiz veya sporu kilo vermek amacı ile yapacaklar ise kulaktan dolma bilgilerle bazen daha fazla protein tüketme eğiliminde olabilirler .

SAĞLIKLI BİREYLERDE alması gereken enerjinin % 15- 20 si protein kaynaklarından gelmeli.Kısa vadede çözüm sağlıyor gibi gözüksede Ancak unutmamak gerekir ihtiyaçtan fazla tüketilen protein üre ,ürik asit vb kan parametrelerinin artmasına ve karaciğer ile böbreklere zarar verebilmektedir.





Egzersiz yaparken ne kadar su içmeliyim ?

İster egzersiz yapsın veya ister egzersiz yapmasın her bir bireyin vücut ağırlığının en az %50-55 ,i su olmalıdır .

Sağlıklı beslenen her besin grubunu ihtiyacı kadar tüketebilen sofrasından taze sebze ve meyveyi eksiltmeyen bireylerde 2-3 lt su tüketimi ihtiyaçlarını karşılamaya yetebilir .

Ancak spor veya egzersiz yapan bireyler terleme durumlarını göz önüne alarak su miktarını en az 1-2 bardak fazla tüketebilirler.





4-EGZERSİZ ÖNCESİ NELER YEMELİYİM ?

Eğer bir kilo yönetimi ve sağlıklı beslenme programı uygulayan biri iseniz size önerilen programa uygun olarak beslenmeye çalışın.

Ancak genel anlamda egzersizden 1-2 saat önce

-Kuru meyve + Ceviz veya fındık veya badem

-Taze meyve + ceviz veya fındık veya badem

-Yoğurt + Meyve

-Süt + Kuru meyve

- Süt + Taze meyve

- Kefir+ Kuru meyve

- Kefir + Taze meyve

- Müsli + Süt

-Müsli + Yoğurt

-Tahıl gevreği + Süt

-Tahıl gevreği+ yoğurt



TÜKETEBİLİRSİNİZ.



UNUTMAYIN: Her tükettiğiniz besine sağlık koşullarına dikkat ederek ve ihtiyaçlarınız ölçüsünde dikkat ederek tüketmeye çalışın



5-EGZERSİZ SONRASINDA NELER YEMELİYİM ?



-1 Küçük kepekli tost + ayran

- Süt + misli

-Yogurt + müsli

- Ayran + ekmek+ peynir

-Kepekli dürüm

-Küçük peynirli sandiviç + ayran

-Küçük ton balıklı sandiviç +ayran

-Küçük tavuklu sandivinç + ayran



TÜKETEBİLİRİSİNİZ.

NOT: Bir BESLENME VE DİYET UZMANI TARAFINDAN beslenme tedaviniz ve takibiniz yapılıyorsa size özel programa mutlaka uyum sağlayın.





6-HANGİ SAATTE EGZERSİZ YAPMALIYIM ?



-Günün her hangi bir saati ana öğününüzün hemen üzerine olmamak kaydıyla yaşam biçimi olacak şekilde egzersiz yapabilirsiniz .Egzersiz seçiminiz yaşam biçiminiz olabilecek bir egzersiz türü olabilirse süreklilik kazanır ve hayatınızın bir parçası olabilir.Özellikle sabah aç karnına yapılan egzersizlerde çeşitli sağlık sorunları olan bireylerde sorunların büyümesine sebep olmaktadır.



UYARI !!!!!!!! Egzersizlerinizi aç olarak yapmayın.Yaşadığınız sağlık sorunları var ise mutlaka hekim kontrolü ve uyarısını dikkate alın.Devamını Gör

1 yorum: