İştahı zaman zaman kontrolden çıkan bir canavar olarak değerlendiriyor olabilirsiniz.Dünyada
ciddi bir şişmanlık ve obezite sorunu varken neler oldu da iştah bu kadar arttı , beslenme neden bu kadar
değişti ve zayıflamak neden bu kadar
zorlaştı ?
Sürekli kafa karıştıran bu
sorular için öncelikle herhangi bir sağlık sorunu varlığı veya yokluğunda doğru dengeli yeterli beslenmeyi
sağlamak iştah kontrolü açısından etkili
hormonların denetiminde de çok etkilidir.
1- Protein içeriği yüksek olan yumurta hergün
özellikle kahvaltı öğününüzde yerini almalı.
Tokluk hissinin gelişmesine yardımcı olarak vücudunuzun için önemli miktarda proteini almasına ve doygunluk
hissini gelişmesine ( adet ve pişirme şekline dikkat etmek kaydıyla ) yardımcı
olur.
2- Yeşil yapraklı sebzelerden hazırlanmış salatalar ( satın alma ve hazırlama sürecine sahip
olsalar da ) var olan hacmi ile midenizde doygunluk sinyalinin gelişmesine
yardımcı olur.
3- Kuru
baklagiller bağırsaktan iştah azaltıcı etkiye sahip olan
kolesistokinin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur .Bu hormonda iştahı
azaltırlar Haftada 1-2 kez mutlaka kurubaklagil tüketerek iştah kontrolünü
destekleyebilirsiniz
4- Elma ve armut ; Içerdikleri pektin ve lif
sayesinde iştah kontrolüne ve
tokluğun uzun süre gelişmesine yardımcı olur.Ancak miktarları
ve yanında tükettiğiniz gıdalara dikkat etmeye çalışın .Özellikle kalsiyum ve protein içeriği yoğun
olan ve kolesistokinin salınımını destekleyen
süt ve yoğurt ile bu meyveleri birlikte tüketmek iştah kontrolünü
destekler.
5- Yapılan çalışmalarda protein kaynağı olarak et
tavuk balık kullanılan beslenme programlarında, kullanmayanlara göre tokluk
hissinin ve iştah yönetiminin daha etkili olduğu tespit edilmiştir.Kilo
kontrolünde etkili olan kolesistokinin
hormonu protein kaynaklarının ihtiyaç ölçüsünde tüketilmesi ile ve kilo yönetiminde daha iyi sonuçlara
ulaşılmasını sağlar. Kas kaybının önüne
geçilir. Et, tavuk, balığın içinde
bulunan ve dalli zincirli amino asitlerden biri olan LOSIN kasların enerji
harcama kapasitesini ve kas protein sentezini arttırır
6 -İçeriği dikkatle dikkatle seçilmiş , krema içermeyen lif ve protein açısından zengin çorbalar doygunluğun gelişmesine ve iştah
kontrolüne yardımcı olur.
7
-Kan şekerinin
kontrolüne insülin hormonunun seviyesinin
dengede kalmasına yardımcı olan tarçının gün içinde 1 gram dan düşük olacak şeklide
tüketmeye çalışın.
8
İhtiyacınız ölçüsünde miktar kontrolü yapmak
kaydıyla iştah kontrolüne destek
sağlayan ;yaban mersini ceviz fındık ,
Brüksel lahanası ,tam buğday ekmeği veya
tam tahıl ürünleri , hindi ürünleri ananas , yulaf ,salata ,yumurta baklagiller,
brokoli ,yoğurt ,badem öğünlerinizde bulundurmaya çalışın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder