Dünyada ve ülkemizde yaşam tarzını tehdit eden en önemli sağlık sorunlarının başında Kalp ve Damar hastalıkları gelmektedir. Ülkemizde yetişkin nüfustaki Ölüm nedenleri arasına ilk sırada koroner kalp hastalıkları (KKH ) gelmektedir.Hastalığın oluşum risk faktörleri arasında yaşam tarazı yaş cinsiyet diyabet stres hipertansiyon sigara alkol vb bulunmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve
düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar
hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini
bildirmektedir.
Kalp damar hastalıkları ve inmeyi önlemek
veya geciktirmek ve bu hastalığa yol açan nedenleri ortadan kaldırmak,
çocukluktan itibaren başlayan sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve kalp dostu
beslenme ile mümkündür Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminden itibaren
başlayan sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazandırma son dönemde daha fazla
öenme kazanmıştır.
Kalp ve damar sağlığını korumada beslenmenin
önemi uzun yıllardır bilinmektedir Yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi
açısından oldukça önemli olan damarlar her organımız ve dokularımız için ayrı
önem taşır. Bu nedenle damar sağlığını korumak adına beslenme mümkünse bireysel olarak
değerlendirilerek bireyin davranış yaşam
biçimi değişiklikleri ile birlikte
kardiyolog kalp damar cerrahi ve diyetisyen işbirliği ile hareket etmek
doğru bir Adım olacaktır. Değiştirilemeyen risk faktörlerinin yanı sıra ( yaş
genetik vb ) yaşam tarzı değişiklikleri adına atılan her adım vücudu ve damarları en iyi şeklide
koruyacaktır.
1-Akdeniz beslenme modeli damar sağlığını korumak adına en etkin
beslenme modellerinden biridir. Sürdürebilir
beslenmeyi esasa alarak doğayı
toprağı ve yerel üreticileri de koruyarak seçilen her yiyecek bedeni duyguları ve damarları
koruyacaktır.
.
2 –Kilo sorununuz varsa mutlaka “Sağlıklı Beslenme “ ilkelerine
dikkate ederek kilo vermeye çalışın .Hızlı ve yanlış yöntemler seçilerek
uygulanan zayıflama yöntemleri damarlara ve kolesterol değerlerine kan şekeri seviyesine duygu durumununa ve yemek yeme
davranışlarına vb zarar verebilmektedir.
3 – Vücudunuzda yağlanma sorunu varsa kilo verme sürecinde yağ yakarak
beslenmeye özen gösterin
4- Pre Diyabet veya diyabet
sorununuzu doğru destek alarak yönetmeye çalışın..İnsülin seviyesi yüksek ise mutlaka doğru beslenme ve medikal
destek konusunda danışmanlık alın.
5--Kolesterol HDL,LDL,TG
düzeylerinizi kontrol altında tutmaya çalışın.
6- 5 -7 Porsiyon mevsim meyve
ve sebzesi tüketmeyi ihmal etmeyin
7--Omega 3,ün bitkisel ve hayvansal kaynaklarından zengin beslenmeye
çalışın
8-Egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin..Sağlık sorunlarına
dikkat ederek Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) ve
genel sağlık önerileri
doğrultusunda yürüyüş yapmaya ve hareketli olmaya gayret edin
9- .Su içmek için susamayı
beklemeyin
10-İnsülin direnciniz varsa sağlıklı doğru ve beslenme düzeninizi oluşturarak yüksek
olan insülin seviyenizi düşürmeye çalışın.
11-Hızlı kilo alıp vermekten damarlarınızı korumak adına uzak durun
12 -Stresinizi yönetmeye çalışın .Gerekierse bu konuda destek alın.
Stres savar olmayı öğrenmeye çalışın.Stres yönetiminde besinlerin gücünden
faydalanmayı ihmal etmeyin.
13-Posadan ( liften )zengin beslenmeye çalışın .Gün içinde tüketilen 25-30 gr posa koesterol seviyelerinin
düşmesinde ve damar sağlığının korunmasında etkilidir.
1 4-B12 vitamini açısından zengin besinlerle beslenmeye çalışın
15-Meyve suyu, asitli içecekler
, asitsiz ama bol enerjili içecekler , enerji içeceklerinden uzak durun
16-Doymuş yağ oranı yüksek şarküteri ürünleri pastane mamülleri ve
paketlenmiş ürünleri beslenmenizden uzaklaştırın.
17- Sağlıklı yağları özellikle zeytinyağını tercih edin. Ancak
miktarını abartmayın.
18-Sakatatlardan
(karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, dil
vb), her ne şekilde hazırlanırsa
hazırlansın uzak durmaya çalışın
19 –Yağ ve
özellikle doymuş yağ içeriği yüksek
gıdalar ( tereyağ kuyruk yağı iç yağı margarin kaymak, krema, mayonez, çikolata
ve yağlı soslar),yağda kızartma ve kavurmalar
şarküteri ürünlerinden
vazgeçin
19 - Kabuklu
deniz mahsüllerinin tüketimine dikkat edin
20- Et su
tablet vb lezzet arttırıcıları ve
sosları kullanmamaya gayret edin
21-Rafine karbonhidrat ve şekerden uzak durun.
22- Alkol tüketimine dikkat edin .
23 – Fast food türü beslenmeyin
24- Sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin
25 –Tencere yemekleri ve mümkünse Akdeniz Tipi beslenme modeline uygun yemekleri
hayatınıza daha çok YER VERMEYE ÇALIŞIN
26- Sağlıklı yağ tercihleri
özellikle ( çoklu doymamış yağ asitleri içeriği zengin yağlar
)yaparken kadar tüketmeyi ihmal etmeyin
27- Antioksidan içeriği zengin
beslenmeye çalışın.
28- Tarçın, zencefil, zerdaçal
baharatlarına sofranızda yer açın
29- Düzenli uyku uyumaya
çalışın
30 – Tansiyon sorununuz var ise
kontrol altına almaya çalışın
31- Sigaradan durmaya çalışın
Diyetisyen ŞENGÜL ÜRE
Diyetinfo
Beslenme
Eğitimi ve Danışmanlık
Bağdat
caddesi .No:211/25 Ömür Apt Çiftehavuzlar/ Kadıköy/ İst
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder