Diyetinfo / Diyetisyen Şengül Üre

Bloğumuza Hoş Geldiniz

Adres:Bağdat Caddesi No:299 Caddebostan/İstan
Tel: 0216 360 00 50
e-mail: bilgi@diyetinfo.com







6 Eylül 2012 Perşembe

Günlük öğünlerinizde sebze ve meyvelere yer verin

- Karotenitler (Domates,Havuç,Karpuz,Kiraz )
Domates yiyenlerde kanser ve kalp damar hastalığı riskinin azaldığı yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur.Domateste beta karotenin öncüsü ...likopen isimli bir madde vardır.
Likopen ve beta karoten prostat kanser hücrelerinin hızlı bir şekilde ölmesini sağlar.Likopenin ,kan kanseri (lösemi )hücrelerinin ölümünü arttırarak faydalı olduğu saptanmıştır.

- Flavonidler – Kateşinler (Çay)
Bu grubta 400’den fazla madde vardır ve gıdalarda bulunur.Çayda bulunan polifenoller ,genistein flavonid türü maddelerdir.
Toplumsal gözleme dayalı bilimsel çalışmalarda, çay içimi ve kanser arasındaki ilişki konusunda kesin bir ilişki ortaya konmasada hayvanlarda kanseri önlediği gösterilmiştir.Yeşil çayda bulunan ECGC isimli kateşin kanseri büyüten büyüme faktörleri denen hormonların etkilerini azaltmaktadır.

- Stilbenler:Resveratrol(Üzüm,Şarap,Fıstık)
Bu maddeler üzüm ,şarap ,yerfıstığı ve armutta bulunur.Antioksidan ve iltihap önleyici etkisi vardır.Üzüm ve şarapta bulunan resveratrol maddesi kalp hastalığından korur.Resveratrol ‘ün kanser hücrelerinin büyümesinde azalma yaptığı gösterilmiştir.

- Sülfür içeren bileşikler(Sarımsak,brokoli,karnabahar,arı poleni)
Sarımsak içindeki alli-sülfür yapısındaki maddeler kanserli hücrelerin çoğalmasını önler.Brokoli ve karnıbaharda bulunan glukosinolan, isimli madde vücutta sulforalana dönüşerek kanser önleyici etki yapar.

- İndol- 3 Karbinol (brokoli,kabak,karnabahar)
Brokoli ,kabak,ve karnabaharda bulunan indol -3 karbinol isimli bir madde kanser gelişmesini önlemektedir.Soya fasulyesinde bulunan ,genistein maddesi bu maddenin meme kanserini önleyici etkisini arttırır

Diyetinfo
Diyetisyen Şengül Üre

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder