Diyetinfo / Diyetisyen Şengül Üre

Bloğumuza Hoş Geldiniz

Adres:Bağdat Caddesi No:299 Caddebostan/İstan
Tel: 0216 360 00 50
e-mail: bilgi@diyetinfo.com







22 Ekim 2012 Pazartesi

Kurban Bayramınız Kutlu olsun.

Bayramda ölçüyü kaçırmayın,kilonuzu koruyun

İster aile ile bir arada ister tatil yaparak bayramı değerlendirmeye çalışın BAYRAM özel bir zaman dilimi olarak hayatımızda mutlaka yerini alır .Bayra...m aynı zamanda beraberinde yeme düzeni değişiklerini de getirir .

Kilonuzu şekerinizi tansiyonunuzu vb sağlık sorununuzu yönetmeye çalışırken bu özel zaman diliminde birden dengelerin değişimi söz konusu olmaktadır.

Her zaman istediğimiz disiplini yakalayamabilir. Bu nedenle özellikle KURBAN BAYRAMI gibi lezzetli tatlılar ve yemeklerle birlikte et tüketiminin yoğun olduğu bu dönemde BİRÇOK KONUYA ÖZELLİKLE DİKKAT etmeliyiz .

NELER YAPMALIYIZ ?

-Güne mutlaka aşırıya kaçmamak kaydıyla kahvaltı ile başlayın

-Ara öğün olarak hiçbir şey tüketme şansınız yok ise bile 1 bardak ayran tüketmeye özen gösterin

-Günlük tüketeceğiniz et miktarına mutlaka dikkat edin.

-Tükettiğiniz etin pişirme koşullarını mutlaka denetleyin,.

-Öğünlerinizde salata bulundurun .

- Ekmekleriniz mümkünse tam buğday veya çavdar ekmeği olsun.

- Et ve sebzeleri pişirme tekniklerine çok dikkat edin .

- Akşam çok geç saatlerde yemek yememeye gayret edin.

- Ev ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar pasta ,börek ,çikolata gibi ürünleri tüketirken mümkünse kontrollü davranmaya çalışın .Eğer kontrolü ele alamayacaksanız ve tercih yapabileceğiniz bir durumda iseniz tercihinizi içeceklerden ayran ,sütlü kahve ,çay vb kullanın .

- Hamur işlerinden tüketmek zorunda kalırsanız öğlen yemeğinde ve olabildiğince ihtiyacımız ölçüsünde tüketmeye çalışın

- Gün içinde 2,5 3 lt su içmeye çalışın

-En az 4 ortalama 6 öğün yiyecek tüketin.

- Et ve diğer yiyeceklerin hijyenine çok dikkat edin.





EĞER DİKKAT EDİLMEZ İSE

HANGİ SAĞLIK SORUNLARI YAŞANABİLİR ?



-İshal

-Kabızlık

-Diyabetli bireylerde kan şekeri regülasyonunda bozulmalar

- Tansiyon regülasyonunda problem

- Kalp ritminde bozulmalar

-Sindirim sisteminde sorunlar yaşanabilir







ET TÜKETİMDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ ?



-Tüketeceğiniz et miktarına mutlaka dikkat edin. Et en iyi protein kaynağı demir minerali ile B 12 vitamini en iyi kaynağıdır.Acak aşırı tüketimi sindirim sistemi sorunlarının dışında böbrekler ve karaciğer sağlığını olumsuz etkileyip kalp sağlığını tehdit edebilir .

-Sakatatlardan mümkün olduğu kadar içerdikleri doymuş yağdan dolayı uzak durun.

- Yeni kesilen kurban etinin kesilir kesilmez tüketmeyin .Mümkünse dinlendirerek tüketin.

-Pişirmeye hazırlanacak etinizin hazırlama ortamını hijyen ve mikroorganizma bulaşanları açısından dikkat edin .

-Etlerinizi yüksek ısıda pişirmemeye gayret edin .

-Çok yanmış etler tüketmemeye çalışın

-Etlerinizi pişirirken tereyağ veya kuyruk yağ ile birlikte pişirmeyin.

- Saklamak istediğiniz etlerinizin saklama koşullarına dikkat edin . Mümkünse küçük parçalar halinde ve derin dondurucuda olmalı.





HANGİ PİŞİRME YÖNTEMİNİ TERCİH ETMELİYİZ ?



Kurban bayramında tüketeceğiniz etler için

- Haşlama

- Fırında

- Yağsız tavada

Özellikle kuyruk veya iç yağı eklenmeden pişirme yöntemi tercih edilirse sağlık açısından faydalı olcaktır.



NASIL TÜKETELİM ?



Mutlaka

Yeşil yapraklardan yapılmış salata

VE

Bir miktar sebze ile tüketmekte fayda sağlar.

ÖRNEK MENÜSÜ

-Bol salata (Limonlu + 1 tatlı kaşığı yağ ilaveli)

- Izgara ve haşlanmış et veya et sote

- Zeytinyağlı veya haşlanmış sebze

- Ekmek veya Bulgur pilavı

- Ayran veya cacık

NOT : Tüketeceğiniz et miktarına mutlaka sağlık sorunlarınızı dikkate alarak karar vermeye çalışınDevamını Gör

Diyetinfo
Diyetisyen Şengül Üre

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder