Diyetinfo / Diyetisyen Şengül Üre

Bloğumuza Hoş Geldiniz

Adres:Bağdat Caddesi No:299 Caddebostan/İstan
Tel: 0216 360 00 50
e-mail: bilgi@diyetinfo.com







11 Aralık 2012 Salı

Günlük su tüketiminizi ihmal etmeyin !!!



%1 Su kaybı İLE susuzluk hissedilir.

%3 su kaybı İLE fiziksel performans azalır.Yorgunluk artar.
%5 su kaybı İLE konsantrasyon azalır.
%8 su kaybı İLE baş dönmesi ,yorgunluk hissi daha artar. Nef...es nefese kalınır.
%10 su kaybı İLE kas spazmı,kramplar,aşırı yorgunluk ve böbrek fonksiyonlarında azalma oluşur.
%20 su kaybı !!!!!!!!!!!!!!!!!!



SU NEDEN ÖNEMLİ ?

Vücudun önemli bir kısmını %50-80 oluşturur . Bu miktarın %56 sı hücre içinde, %17hücre dışında , %13 dokular %5 arasında,plazmada bulunur.

Elzem bir besin maddesi olup bir çok işlevi vardır. İnsan bedeni susuzluğa ancak 5-10 gün dayanabilir.Vücut suyunun %20 ,nin kaybı ölümle sonuçlanır. Kimyasal tepkimelerin hepsi su varlığında gerçekleşir.Sindirim ürünlerin çözücüsü olarak ,besinlerin ve atık ürünlerin taşınmasında ,solüsyon veya süspansiyon oluşmasında vücut sıvısının dengelemede ,kimyasal tepkimelerde ,eklem içi ,omurilikte ,kulak içinde ,gaz değişiminde yer alır.Kanın ½90,nını idrarın da % 97,sini oluşturur .kasların %75,i kemiklerin %25,i adipoz dokunun % 10-30 ,u sudur.İç organların korunması vücut salgıları serebrospinal sıvı için gereklidir.Hücre içinde intraselluler, hücre dişinda da ekstraselluler sıvı olarak bulunur.



ORGANİZMADAKİ SU DENGESİ NASILDIR ?

ALINAN SU ML

İçecekle 1200 - 1300

Yiyeceklerle 900

Oksidasyon sonucu 300

TOPLAM 2400 ML



ATILAN SU ML

İdrarla 1300 ml

Dışkıyla 200 ml

Solunumla 500ml

Akciğerlerle 400ml

TOPLAM 2400 ML

SU GEREKSİNİMİ

Vücudun suya gereksinmesi devamlı olup ,bu dönüşüm vücut ısısının ayarı için deri akciğerler yoluyla kaybolan ve idrarla metabolik ürünlerin atımıyla olur.. .Zorunlu su kaybındaki her hangi bir hata ,dehidratasyona ( susuzluğa ) yol açabilir .Sıcak iklimlerde su gereksinimi artmaktadı. Çünkü bu dönemde terlemeye kayıp çoğalmıştır.Yanıklar, yüksek ateş enfeksiyonlarda ,diyarede kusma,açık yaralarda ve diğer patolojik durumlarda yine gereksinim artar .Hava ısısının her bir santgrat derece yükselmesi (37 c üstü)su gereksinimini 10-150ml artırır .Yüksek proteinli diyet de sıvı gereksinimini artıran etkendir .Günlük sıvı gereksinimi tayini toplam kalori alımı ve vücut ağırlığıyla tayini edilir .

Pratikte

Erişkinlerde alınan toplam enerjinin her 1 kkal için 1 ml su

Bebek ve çocuklarda her 1 kkal için 1.5 ml su

normal koşullarda yeterli .



SU NE İŞE YARAR ?

1--- Toksinlerin vücuttan atılmasına sağlar

2--- Metobolizmamızı hızlandırır

3--- Karaciğerin yağ yolum işlemre yarımdı olur

4--- Tükürük ve mide salgısının artmasına yardımcı olur ve sindirime destek sağlar

5--- Tüm sindirim işlemlerde destek sağlar

6--- Cildin nemine yardımcı olur.Cilt kuruluğunu önler

7--- Kan içinde görevler üstlenir

8--- Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur .Gıdalarla birlikte alınan lifin bağırsak içinde hacim kazanıp bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.

9--- Ödem azalmasına yardımcı olur

10--- Cilt elastıkiyetine yardımcı olur

11--- Mide de hacim sağlayarak yemek yeme kontrolünü sağlar


YAŞAMIN ÇEŞİTLİ DÖNEMLERİNDE SU GEREKSİNİMİ

Dönem Ağırlık Miktar

Prematüre 1000 gr 200 ml/kg

1000-1500 gr 175-200 ml /kg

1500-2500 gr 150-180 ml /kg

Yeni Doğan 140-150 ml /kg

1 Yaş 9 kg 120-135 ml /kg

2 Yaş 12 kg 115-125ml/kg

3 Yaş 16 kg 100-110ml/kg

6 Yaş 20 kg 90-100ml/kg

16-25 Yaş 40ml/kg

25-35 Yaş 35 ml /kg

56-65Yaş 30 ml /kg

>65 Yaş 25 ml / kg
 
 
Diyetinfo
Diyetisyen Şengül Üre

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder