Diyetinfo / Diyetisyen Şengül Üre

Bloğumuza Hoş Geldiniz

Adres:Bağdat Caddesi No:299 Caddebostan/İstan
Tel: 0216 360 00 50
e-mail: bilgi@diyetinfo.com







13 Ağustos 2013 Salı

BESLENME VE DİYET DE YAPILAN YANLIŞLAR VE DOĞRULARI



  1. YANLIŞ : Limonlu su / Zencefilli su / Sirkeli su içmek
    Zayıflatır –yağ yakar .

    DOĞRU :Hiçbir besin veya bitki tek başına zayıflatmaz veya kilo vermenize yardımcı olmaz....Asit baz dengesinin oluşmasına kimsi de olsa destek sağlayan bu uygulama Özellikle sindirim sisteminde reflü gastirit vb sorunlarını olan bireylerin bu konuda çok dikkatli olması gerekir. UNUTMAYIN YAĞLAR ANCAK uygun bir KİŞİYE ÖZEL BİR BESLENME PROGRAMI ve E ile yakılabilir.

    YANLIŞ : Yağ hiç yemezseniz zayıflarsınız ..

    DOĞRU:Sağlıklı yeterli ve dengeli beslenmede tüm besin gruplarını dengeli ölçülü ve yeterli miktarda tüketmek gerekir. Ayrıca unutmamak gerekirki sadece yağ yemek yağı arttırmaz ne yersek yiyelim harcayamadığımız enerji yağ olarak depolanır.Tabiki yiyecek yağ miktarına ve gizli yağ kaynaklarına çok dikkat etmek gerekir.Fazla alınacak yağ harcayamadığından her besinde olduğu gibi depolanmaya sebep olacağından dikkatli olmak gerekir.

    3—YANLIŞ : Her atladığın öğün kardır. Kolay kilo verirsin.

    DOĞRU:Az yersem hızlı kilo veririm düşüncesi tamamen yanlış bir düşünce ve uygulamadır unutmayın azalttığınız her öğünün karşılığı bir sonraki öğünde daha fazla yemek şeklindedir.Ayrıca bazal metabolik hızınızı düşünerek bu uygulama daha fazla kilo almanıza neden olur.

    4—YANLIŞ : Ekmek kilo aldırır.

    DOĞRU : Temel besin grupların başında bulunan tahıl grubu üyesi ekmek kaliteli karbonhidrat kaynağı acısından en önemli besin öğesidir. Glisemik indeks acısından düşük olan tam buğday ,çavdar, vb ekmeklerinin seçilmesi doygunluğum sağlanması B grubu vitaminler vb açısında sağlığınıza değer katan bu besin grubu enerji ihtiyacınızında düzenli olarak sağlanmasına yardımcı olur.

    5 -YANLIŞ : Meyve kilo aldırmaz

    DOĞRU : Su dışında her besin grubu ve besin öğesinin enerji verme özelliği vardır ihtiyacınızdan fazla yenen her besin öğesi meyve dahil kilo almanızı hızlandırabilir.Çünkü meyve içinde bulunan 1 gr fruktoz yani meyve şekeri 4 kal enerji verir .Mevsim şartlarına göre almanız gereken meyveleri bulunduğunuz yaş yaş grubu, fiziksel aktivite , egzersiz, sağlık koşulları vb faktörleri göz önüne alarak glisemik indeksli düşük meyvelerden miktar kontrolü yaparak ve seçerek tüketmeniz gerekir.

    6- YANLIŞ :Ben hep hareketliyim

    DOĞRU : Bir çok birey kendini çok hareketli olarak tanımlar ancak yapılan çalışmalar günlük hareketliğin adım bazında 7500-10.000 Adım civarında olmasının anlamlı olduğunu tanımlar .Hareketli olmaya rağmen kilo aldığında birey neden kilo aldığına anlam veremez .Hareketlilik gerçekten çok anlamlıdır ancak yağ yakan egzersizdir. Yani sürekli kardiyo egzersizleri hem yağ yakmayı sağlıyor hem kilo vermeye uygun bir beslenme program ile kilo kaybetmenize zayıflamanıza destek oluyor .Egzersiz dinlenme anında bile enerji harcamasını hızlandırıyor.

    7- YANLIŞ : Alkol kilo aldırmaz

    DOĞRU : Su dışında her şeyin enerjisi vardır 1 gr alkol 7 kal enerji verir 1 kadeh alkol den alınan enerjiyi harcamak için nerdeyse 1 saat spor yapmak gerektiğini unutmamak gerekir.
    Sağlık şartlarına da dikkat ederek yemek yerine alkol almayı tercih etmek veya sınırsız tüketmek sağlığı da kilo yönetiminde tehlikeye sokacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder