Diyetinfo / Diyetisyen Şengül Üre

Bloğumuza Hoş Geldiniz

Adres:Bağdat Caddesi No:299 Caddebostan/İstan
Tel: 0216 360 00 50
e-mail: bilgi@diyetinfo.com







19 Kasım 2013 Salı

AŞURE İLE SAĞLIKLI BESLENİN



SAĞLIKLI AŞUREYİ TÜKETİRKEN PORSİYON MİKTARINA DİKKAT EDİN.
Tahıllar, kurubaklagiller, yaş ve kuru meyveler, yağlı tohumlar grubundan 15'in üzerinde çeşit ile hazırlanan aşure, yapımı ve içerisine konulan malzemeler açısından yöreden yöreye farklıdır
Demir, çinko, kalsiyum, fosfor gibi mineraller ile A, B1, B2, C ve E vitaminlerini barındıran, enerji ve protein bakımından oldukça zengin bir tatlıdır.
Özellikle protein kalitesi bakımından ete eşdeğer tutulabilir. Bu nedenle de büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar, günlük enerji ihtiyacı fazla olan bireyler ve süt miktarını/kalitesini artırmak isteyen emzikli annelerin tercih edebilecekleri önemli bir besindir.
YÜKSEK KALORİ İÇERMESİ NEDENİ İLE PORSİYON MİKTARI ÖNEMLİDİR.
Aşure, kan şeker düzeyini yavaş yavaş etkileyen ve tüketildiğinde tok tutabilecek bir tatlıdır. Bir dilim yaş pasta ile aşağı yukarı aynı enerjiye sahiptir, ancak kremalı pastalar kan şekerini çok hızlı yükseltmekle birlikte kan yağlarına da olumsuz etki eder.
Aşurenin ise doymuş yağ asitleri içermemesi nedeniyle kan yağlarına olumsuz bir etkisi olmamaktadır.
Şerbetli hamur tatlılarına kıyasla yağ içermemesi nedeniyle enerji içeriği düşük olduğundan kontrollü miktarlarda ara öğün olarak tüketimi de uygun olmaktadır.
Şeker içeriğinin yoğun olması nedeniyle özellikle diyabetik bireyler dikkatli davranmalı, diyabetik tatlandırıcılarla ile hazırlanmış olanlarını tercih etmelidirler.
Aşura güzel tadının yanısıra besin değerleri açısından oldukça zengindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder