Tam Tahıllar nelerdir ?
Tahıl öz, kepek ve endospermden oluşur.Tam
tahıl dendiğinde tahılın özü,kepeği ve endospermini içeren
ürünlere “tam tahıl” olarak
adlandırılır.
Tam taneli tahıl
dediğimizde ülkemizde
yaygın olarak;Tam bugday, arpa, çavdar, yulaf,yulaf ezmesi, bulgur, kırık buğday, siyez bulguru, tam
buğday unu,bu unlardan yapılmış ekmek ve
diğer mamuller tüketilmektedir. Mısır,esmer,pirinç,kırmızı pirinç, darı da isteğe bağlı olarak tüketilebilmektedir;
Tam Tahıllardan zengin beslenmenin avantajları nelerdir ?
-Beslenmemiz
açısından son derece önemli mineral kaynağıdırlar.Fosfor başta olmak üzere,
magnezyum, potasyum,demir,çinko,selenyum
gibi minerallerden zengindirler.
- Beta glukan içeriğinin yüksek olmasından dolayı bağışıklığın korunmasına yardımcı olurlar. - B grubu vitaminlerden B1 ve B6 vitaminleri açısından zengindirler.
- Beta glukan içeriğinin yüksek olmasından dolayı bağışıklığın korunmasına yardımcı olurlar. - B grubu vitaminlerden B1 ve B6 vitaminleri açısından zengindirler.
–Tam tahıllar içerdikleri
kaliteli karbonhidratlar ile vücudumuzun ihtiyacı olan enerjinin doğru
kaynaktan sağlanmasına yardımcı olur.
-İçerdiği çözünür posa (
lif ) içeriği ile bağırsak
hareketlerinin düzenlenmesine ve sindirim sisteminin sağlığının korunmasını
desteklerler.
–Sindirilme süreleri rafine
tahıllara göre daha uzun süre olduğu
için uzun süre doygunluk sağlar
kan şekerini ve kilo yönetimini desteklerler.
- Bazı
kanser türlerinin engellenmesine yardımcı olurlar ( gastrointestinal,endometrium
,yumurtalık )
Araştırmalar rafine edilmiş tahıllardan fakir beslenmenin ;
-Depresyonu artırdığı,
-Bağışıklığı
düşürdüğü
-Kalp
damar sağlığını etkilediği
-Doygunluk ve yeme hızı ile ilgili sorunlar yaşanamsına
zemin hazırladığı
-
Vücutta yağ deposunu artırarak obeziteye
neden olduğu,
-Kan şekerinin
yönetimini zorlaştırdığı ve diyabete zemin hazırladığı
-Lif tüketiminin
azalmamsına neden olarak sindirim sistemi sağlığını etkilediği
için büyük
tehlike yarattığını göstermektedir.
Rafine karbonhidratların yoğun tüketimi boş
kalori alarak tam tahılların içerdiği
bir çok yararlı besin öğesinden uzak kalınmasına neden olmaktadır. Tam tahıllar
fakir beslenme Kan hücrelerinin yapımı,
böbreklerin korunması, hücrelerin enerji üreterek yaşamlarına devam etmesi açısından riskler oluşturabilmektedir.
Günümüzde tam tahıl kaynaklarına çok kolay
ulaşılıp tüketme imkanı bulunmaktadır. Porsiyon kontrolünün sağlandığı TAM TAHIL ÜRÜNLERİ ,çok çeşitli şekillerde
hazırlanarak sofralarımızda yerini almaktadır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder