Günümüzde
sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan
birisi de kabızlıktır.
Kabizlık , bebeklik ve çocukluk
döneminde sıklıkla karşılaşılan ve anne babaların
ciddi sıkıntılar yaşamasına neden olan bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmeyen kabızlık
kalın bağırsak hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Bebeklik ve
çocukluk döneminde fizyolojik kanıtlanmış bir sebebi olsa dahi beslenme kabızlık sorununu çözümünde oldukça önemli bir
etkiye sahiptir.
-Anne sütü alımı veya ilerleyen aylarda ortaya
çıkan bebeklerin sağlığını olumsuz etkileyen kabızlık öncelikle
beslenmesinden etkilenir. Annenin posa içeriği yüksek beslenmesi
bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
- Bebek ek
besinlere başlamış ise lif içeriği
yüksek beslenme ve su tüketimi bağırsak hareketlerinin artmasına yardımcı
olur Bebeğin ayına uygun sebzelerden
yapılan çorbalar ( kabak , ıspanak, semizotu vb )veya sebze püreleri , meyve
suları meyve püreleri ( armut elma , kayısı ) bebeğin lif tüketimini
arttıracağı için bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
-
Bebeklerin sindirim sisteminin
gelişmesine bağlı olarak ayına uygun evde pişen baharatsız sebze yemekleri yeterli lif almalarını
sağlar.
-Ayrıca
probiyotik bakteriler açısından ihtiyacına uygun beslenme özellikle ayına uygun olarak yoğurt tüketimi
bağırsak florasını desteklerken bağırsak
hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur .
- Bebeklerin ek
besin almaya başladıkları dönemde su
tüketiminin desteklenmesi gerekir.
Okul döneminde ve ergenlikte
karşılaşılan kabızlık problemleri söz konusu olduğunda
Beslenme
açısından
- Lif
tüketimi özellikle gözden geçirilmeli .Mevsim sebze ve meyveleri çocukların
ihtiyacı ölçüsünde beslenme programlarına ilave edilmeli.
- Su tüketimi
özendirilmeli .Anne ve babalar su tüketimi açısından destek vermeli hatta
özendirmelidir.
- Asitli
içecekler , paketlenmiş ürünler ,fast food gıdaların tüketiminin bedenine
verdiği zararlar hakkında bilgilendirilmeli
ve bu ürünler beslenme programlarından çıkarılmalıdır.
- Muz
yerine elma, armut ; patates yerine bulgur pilavı ; beyaz ekemek yerine
tam buğday ekmeği beslenmelerine
eklenerek ( posa)tüketimi arttırılmalıdır.
-TV, Bilgisayar karşısında oturarak geçen hareketsiz bir yaşam yerine , hareket
egzersiz ve oyunlarında yer aldığı
hareket ve aktiviteler hayatına yerleştirilmeye çalışılmalı.
-Lif içeriği
yüksek sebze ve kurubaklagil yemekleri, çorbalar
öğünlerde ihtiyaçları ölçüsünde yer almalıdır. Ekmekler tam buğday
unundan tercih edilmeli meyve suları yerine kabukları ile tüketilebilen meyveler kabuklu tüketilmelidir.
-Uyku
düzeni gözden geçirilmeli .az uyku ve
çok uyku gıda tüketimini olumsuz etkileyeceğinden bağırsak hareketlerinin
yavaşlatmasının önüne geçilmelidir.
- Probiyotik ve
prebiyotik içeriği zengin besinler beslenme düzeninde yer almalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder