Diyetinfo / Diyetisyen Şengül Üre

Bloğumuza Hoş Geldiniz

Adres:Bağdat Caddesi No:299 Caddebostan/İstan
Tel: 0216 360 00 50
e-mail: bilgi@diyetinfo.com







24 Ocak 2019 Perşembe

KABIZLIK BEBEKLER VE ÇOCUKLARDA BESLENME İLE ÖNLENEBİLİRMİ ?



Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan  birisi de kabızlıktır.
    Kabizlık , bebeklik  ve çocukluk döneminde sıklıkla karşılaşılan ve anne babaların ciddi sıkıntılar yaşamasına neden olan bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmeyen kabızlık kalın bağırsak hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Bebeklik ve çocukluk döneminde  fizyolojik  kanıtlanmış bir sebebi olsa dahi beslenme  kabızlık sorununu çözümünde oldukça önemli bir etkiye sahiptir.
-Anne sütü  alımı veya ilerleyen aylarda ortaya çıkan  bebeklerin sağlığını olumsuz  etkileyen kabızlık  öncelikle  beslenmesinden etkilenir. Annenin posa içeriği yüksek beslenmesi bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
- Bebek ek besinlere başlamış ise  lif içeriği yüksek beslenme ve su tüketimi bağırsak hareketlerinin artmasına yardımcı olur  Bebeğin ayına uygun sebzelerden yapılan çorbalar ( kabak , ıspanak, semizotu vb )veya sebze püreleri , meyve suları meyve püreleri ( armut elma , kayısı ) bebeğin lif tüketimini arttıracağı için bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur. 
- Bebeklerin  sindirim sisteminin gelişmesine bağlı olarak ayına uygun  evde pişen baharatsız  sebze yemekleri yeterli lif almalarını sağlar.
-Ayrıca probiyotik bakteriler açısından ihtiyacına uygun beslenme  özellikle ayına uygun olarak yoğurt tüketimi bağırsak  florasını desteklerken bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur .
- Bebeklerin ek besin   almaya başladıkları dönemde su tüketiminin desteklenmesi gerekir.
Okul döneminde ve ergenlikte karşılaşılan kabızlık problemleri söz konusu olduğunda
Beslenme açısından
   -  Lif tüketimi özellikle gözden geçirilmeli .Mevsim sebze ve meyveleri çocukların ihtiyacı ölçüsünde beslenme  programlarına ilave edilmeli.
- Su tüketimi özendirilmeli .Anne ve babalar su tüketimi açısından destek vermeli hatta özendirmelidir.
- Asitli içecekler , paketlenmiş ürünler ,fast food gıdaların tüketiminin bedenine verdiği zararlar hakkında bilgilendirilmeli  ve bu ürünler beslenme programlarından çıkarılmalıdır.
  - Muz  yerine elma, armut ; patates yerine bulgur pilavı ; beyaz ekemek yerine tam buğday ekmeği beslenmelerine  eklenerek ( posa)tüketimi arttırılmalıdır.
 -TV, Bilgisayar karşısında oturarak  geçen hareketsiz bir yaşam yerine , hareket egzersiz ve oyunlarında  yer aldığı hareket ve aktiviteler hayatına yerleştirilmeye çalışılmalı.
-Lif içeriği yüksek   sebze ve kurubaklagil yemekleri,   çorbalar  öğünlerde ihtiyaçları ölçüsünde yer almalıdır. Ekmekler tam buğday unundan tercih edilmeli meyve suları yerine kabukları ile  tüketilebilen meyveler  kabuklu tüketilmelidir.
-Uyku düzeni  gözden geçirilmeli .az uyku ve çok uyku gıda tüketimini olumsuz etkileyeceğinden bağırsak hareketlerinin yavaşlatmasının önüne geçilmelidir.
- Probiyotik ve prebiyotik içeriği zengin besinler beslenme düzeninde yer almalıdır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder