Şeker sevmeyen ülkeler arasında ise günde sadece
5 gram tüketimle Hindistan ilk sırada geliyor. Hindistan'ı 14,5 gr.
Ülkemizde ise günlük şeker tüketimi yaklaşık 35 gr.dır.
GÜNLÜK BESLENME İLE ALINAN ŞEKER KAYNAKLARI NELERDİR ?
GÜNLÜK BESLENME İLE ALINAN ŞEKER KAYNAKLARI NELERDİR ?
1-YİYECEKLERDE DOĞAL
ŞEKERLER:
Şekerler ve nişasta doğal olarak diğer
besinlerde de bulunur. Bunların
başlıcaları ekmek , türleri diğer
tahıllar,kurubaklagiller, yağlı tohumlar,kuru yemişler, ve sebzelerdir. Sütte
bulunan LAKTOZ ve Meyvelerde bulunan FRUKTOZ doğal şekerlerdir.
2- İLAVE ŞEKERLER (NBŞ)
Besinlerin
işleme veya hazırlama sürecinde şeker ve
şurup eklenebilmektedir ( İçecekler , çeşitli Hamur işleri,ahıllar vb
eklenmektedir.) Bu eklenen şeker veya enerji veren tatlandırıcılar
olabilmektedir. .ilave olarak eklenen şekerler beyaz şeker ,esmer şeker bal
vb doğal şekerler olabıleceği
olabileceği gibi kimyasal olarak üretilen
enerji içeriği olan yüksek fruktoz içeren mısır şurubu ( nişasta bazlı ) vb tatlandırıcıları da kapsar. Yüksek fruktoz
içeriğine sahip Mısır şurubu şeker
pancarı ve şeker kamışından elde edilen şekere göre ucuz olduğu için gıda
endüstrisinde yoğun olarak ve tercih edilmektedir.
BAŞLICA BASİT ŞEKER
KAYNAKLARI NELERDİR ?
·
Hamur
işi ve sütlü tatlılar
·
Reçel
,mermelat ,bal ,pekmez vb
·
Kolalı
ve gazlı içecekler
·
Soğuk
çaylar
·
Limonata
ve şekerli meyve suları
·
Dondurma
·
Kek
ve kurabiyeler
·
Helva
·
Tatlı
yoğurtlar
·
Şekerli
hazır sütler
·
Şekerlemeler
(akide şekeri,lokum bonbon draje jel kıvamlı şekerlemeler vb )
·
Çikolata
·
Çikolata
ve şeker ilave edilmiş tahıl ürünleri
özellikle
çocuk ve gençler tarafından sıklıkla tüketilmektedir .
ŞEKER
VE ŞEKERLİ BESİNLER SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR MU ?
1- Fazla ve gereksiz enerji alımına ve çocukluk ve
yetişkinlik çağındaki şişmanlık sorunlarına
2- Boş enerji kaynağı olan bu yiyeceklerin
fazla tüketimi besin değeri yüksek
besin öğelerinin tüketiminin azalmasına
3- Tek yönlü beslenme
4- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
5- Vücutta Mineral dengesinin bozulması
6- Hiperaktivite
7- Konsantrasyon bozukluğu
8- Göz sağlığı ile ilgili sorunlar
9- Ağız ve diş sağlığı sorunları ( diş
çürükleri vb )
10- Büyüme gelişme geriliğine
11- İnsülin direnci ve metabolik sendrom
12- Kalp damar hastalıkları
13- Kan kolesterol ,
14- Trigiserit seviyelerinde sorunlar
15- Diyabet
16- Sindirim sisteminde çeşitli sorunlara
(Konstipasyon (Kabızlık ) veya ishal)
17- Hipertansiyon
18- Böbrek hastalıklarına zemin hazırlayarak
bireysel ve toplumsal sağlığı tehdit etmektedir.
SAĞLIKLI ŞEKER TÜKETİMİ
NE OLMALI ?
Gün
içerisinde tüketilen gıdaların doğal
yapısında bulunan şeker dışında sakkaroz olarak tanımlanan çay şekeri veya bu
şekeri içeren gıdaların tüketimim günlük enerjinin maksimum %10 unu geçmemesi
gerekmektedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder