Endüstrileşme ve yaşam tarzı değişiklikleri, geleneksel
mutfağımızdan uzaklaşma sonucu beslenme
şekli ve mutfağımız ciddi bir değişim yaşamaya başladı. Beslenme
modellerinin değişmesi “Batı Tipi
Beslenme” stres,ilaç,az uyku alkol paketlenmiş ürünler abğırsak mikrobiyotasını olumsuz şeklide
etkilemeye başladı.
Bu yeni yaşam modeli dünyada ve ülkemizde
fermente ürünlerin tüketiminin azalmasına dolayısıyla bağırsak
mikrobiyotasında bozulmalar değişimlere
sebep olmuştur. Dünyanın ve ülkemizin değişik ve zorlu süreçten geçtiği şu günlerde
geleneksel mutfağımızdaki fermente ürünler sağlığımıza keşfedildikleri günlerden beri destek vermeye
devam ediyorlar. Ülkemizde ve dünyada
beslenme kültürünün bir parçası olan
fermantasyon yüzyıllardır kullanılmaktadır. Fermantasyon gıdalarda
bozulmayı önlerken besin değerlerini arttırır ve bağışıklığı destekleyerek bağırsakta yararlı
bakterilerin ve antioksidan kapasitelerinin artmasını sağlar.
Fermente gıdalarda bulunan yararlı bakteriler yapılan birçok
bilimsel çalışma ile gösterildiği gibi , gastrointestinal sistemin sağlığını
korur.Bunun yanı sıra obezite , kalp damar sağlığıi ruh sağlığı, bağışıklık
sistemi açısından oldukça önemli etkiye
sahiptir.
Ülkemizde yaygın
kullanılan Fermente ürünler
:
n
Kefir
n
Ayran
n
Yoğurt
n
Tarhana
n
Boza
n
Şalgam
suyu
n
Bira
mayası
n
Lahana
ve diğer turşular
n
Hardaliye
n
Sirke
n
Peynir
Birçok fermente ürün mevsimsel özellikler taşıyor gibi gözükse dahi sofralarımızda
(eğer batı tipi beslenme yaygın olarak kullanılmıyorsa ) yerini alır. Ülkemizin
geleneksel mutfağında bir çok bölgede önemli bir yere sahiptir. Dünyada ülkelere göre kimçi , kwass , kımız vb farklı ürünleri
tüketimi de söz konusu olmaktadır.
Probiyotik bakteri zengini
bu fermantasyon sonucu oluşan lezzetler günümüzde önemi gittikçe artan kilo
verme sindirim sorunlarının düzenlenmesi bağışıklığın düzenlenmesi vb birçok
etkiye sahiptir. Yiyecekleri saklama şekli yöresel özelliklere iklim şartlarına
göre değişse de bağırsaktaki dost bakterilerimizin artmasına bağırsak
floramızın korunmasına .Probiyotik
bakteri içeren bu besinler önemli katkı sağlarlar. Bu nedenle azalan probiyotik gücümüzü geleneksel beslenme yöntemlerine tekrar
dönmeye çalışarak ; hazır çorbalar yerine geleneksel tarhana , kremalı kahveler
yerine kış aylarında boza, en iyi sporcu içeceği ayran her öğünde ihtiyacınız
kadar yoğurt , kefir ,salatalarda sirke tansiyon ve böbrek sağlğı ile ilgili sorunları olmayan
bireyler turşeyizuya sofralarınızda
gerekli önemi verebilirisniz. Bu değişim bağırsak
sağlığınızı genel sağlığınızı korumak adına
yaşam kalitenizi arttırarak bedeninize destek sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder