Yaz sıcakları artık yavaş yavaş yerini sonbaharın serin günlerine bırakmaya başladı . Gündüz ve gece arasına ısı farklar hissedilmeye başladı. Bu dönemde metabolizmamız ve bedenimiz bu süreçte oluşan ısı değişimi , havanın erken kararmaya başlaması ve diğer etkenlerle mücadele etmeye kendinin güçlü tutmak adına denge kurmaya çalışır . Metabolik hızda zaman zaman yavaşlama söz konusu olabilmektedir.Bedenin adaptasyon sürecinde yeterli, dengeli ve mevsimsel özelliklere uygun beslenme söz konusu olmaz ise bağışıklık zayıflar ve kilo yönetimi sorun oluşturmaya başlar.Bu nedenle ;
- TABAĞINIZ MUTLAKA 4 RENK İÇERSİN
Tüm besin gruplarına mevsim özellikleri
dikkate alınarak sofranızda ve
tabağınızda yer vermeye çalışın
- PROTEİN KAYNAKLARINI YETERİNCE TÜKETİN
Bağışıklığın
güçlendirilmesi doku onarımı , depresyonun , kas kaybının bu mevsim
geçişinde önüne geçebilmek için ihtiyacınız ölçüsünde kaliteli protein
kaynaklarına yer vermeye çalışın. Protein kaynaklarını ihtiyacınız ölçüsünde tüketerek (yumurta
,et,tavuk,süt,yoğurt) kilonuzu koruyup
doygunluğunuzu destekler, kilo artışının önüne geçerek bağışıklığınızın
güçlenmesini destekleyebilirsiniz
D VİTAMİNİNİZ EKSİLMESİN
Koronovirüs
mücadelesi yaşadığımız bahar ve yaz
yalarında bir çok kişi kısıtlamalardan dolayı D vitamininden yeterince
faydalanmamış olabilir. Yaz aylarından sonbahara girmiş olduğumuz şu günlerde
mümkün olduğunca güneşten faydalanmaya çalışın. Dvitamini yetersizliği bağışıklık sisteminin
zayıflamasına , kilo yönetiminin zorlaşmasına , diyabet , depresyon vb hastalıkların gelişmesine davetiye
çıkartmaktadır. D vitamini seviyeleriniz
mutlaka belli aralıklarla tespit ettirin.
Kilo verme sürecinizi destekleyen , bağışıklığınız güçlendiren bu önemli
vitaminde yetersizlik söz konusu ise mutlak doktor ve diyetisyeninizden destek
alın.
- C VİTAMİNİNDEN ZENGİN ÖĞÜNLER TÜKETİN
Cvitamini içeriği zengin beslenme bu dönemde antioksidan yapısı ve enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliğinden dolayı çok önemlidir.
Maydanoz ,yeşil biber ,ıspanak ,roka ,tere ,limon,portakal, kuş
burnu,mandalina, elma ,karnabahar, pırasa, turp,vb sebze ve meyveler bağışıklığın
güçlenmesinde çok önemli görevleri olan C vitaminin doğal kaynaklarını
içerirler.Öğünlerinizde ve ara öğünlerinizde ihtiyacınız ölçüsünde C vitamini
kaynaklarını tüketmeye özen gösterin.
-LİF İÇERİĞİ ZENGİN ÖĞÜNLER TÜKETİN
Sofalarınızı mevsim ve vitamin ve minerallerin yanı
sıra bağırsak sağlığınızın korunması için iyi bir lif kaynağı sağlamış
olursunuz. Unutmayın kabızlık veya bağırsak hareketlerinin yavaşlaması bağırsak
florasını olumsuz etkilerken kilo yönetimi
duygu durumu vb sorunların yaşamasının da tetikleyebilmektedir.
- ÇİNKO MİNERALİNDEN İÇERİĞİ ZENGİN BESLENİN
Çinko minerali bağışıklık yani immun sistem için oldukça önemlidir ve Aynı
zamanda metabolizmayı hızlandırır.
Mevsim geçişlerinde bedenin adaptasyon sürecini destekler. Vücutta
bu dönmede oluşan serbest radikallerin uzaklaştırılmasına
yardımcı olur.Kımızı et ,midye ,karides,tavuk,süt ,yoğurt,peynir,ve
kuruyemişler ölçüyü kaçırmamak kaydıyla
içerdikleri çinko minerali ile bağışıklığı güçlendiren ve enfeksiyonlara
yakalanma riskini zaltır , metabolizmayı hızlandırır ve kilo almanın önüne
geçmiş olursunuz.
- OMEGA 3 KAYNAKLARININI İHMAL ETMEYİN
Omega 3 yağ
asitleri açısından zengin beslenme bağışıklığın güçlenmesi açısından oldukça
önemlidir. Duygu durumunu kilo yönetimini
ve metabolizmayı destekleyen omega 3 kaynakları mutlaka sofrada hak ettiği yere sahip olmalı.Mevsim itibarıyla omega 3
açısından zengin içeriğe sahip olan balık sofralarınızda mutlaka haftada 1-2
kez (uygun pişirme şekli ile )
sofranızda yerini almalı.Ayrıca fındık ve ceviz ve yeşil yapraklı sebzeler ile bitkisel
kaynaklı ile omega 3 kaynaklarını
tüketmeye gayret edin . Ancak hala
yetersiz tüketim söz konusu ile mutlaka doktor ve diyetisyeninize danışarak
size özel destek hakkında bilgi alabilirsiniz.
-SAĞLIKLI YAĞLARI SAĞLIKLI MİKTARLARDA
TÜKETİN .
“ Ben
aslında hiç yağ tüketmiyorum” söylemi çok yaygındır.Ancak tüketilen gizli yağ
kaynakları unutulur.Bedeninizin ihtiyacı ölçüsünde kilo almamak .metabolizmayı yavaşlatmamak
ve bağışıklığınızı güçlendirmek adına
mutlaka omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinden zengin sıvı yağları özellikle
zeytinyağını sofranızda ölçülü miktarda
bulundurun.
-HER MEVSİM MUTLULUK KAYNAĞI B12 VİTAMİNİNİZİ TAKİP
ETTİRİN
Yetersiz
dengesiz kalitesiz beslenme kullanılan çeşitli ilaçlar B12 vitaminin emilimini
ve kullanımını çok çabuk olumsuz yönde etkilemektedir Mutsuz yorgun , isteksiz , hızlı kilo alan bir beden ile mücadele etmek yaşam kalitesini çok etkilemektedir.B12
yetersizliği depresyon , öğrenme güçlüğü ,duygu durumunda dalgalanmalar , uyku
sorunu ,karamsarlık ,tatlı yeme isteğinde artış hareketsizlik vb sorunların
yaşanmasına neden olurken hem kilo alam hızını etkiler hem yeme davranışını ve
metabolizmayı etkiler.Bu nedenle mutlaka B12 seviyeleri tespit edilmeli yetersizlik söz konusu ise hem beslenme
programı bu çerçevede planlanmalı. Gerekiyorsa doktor ve diyetisyen önerisi takviye
kişisel ihtiyaçlara göre desteklenmeli
- KALSİYUM
KAYNAKLARINA BESLENMENİZDE YER VERİN
Hayvansal
ve bitkisel kaynaklardan elde edilen kalsiyum minerali bağışıkklığı güçlendirirken
, protein ihtiyacını destekler ,diz göbek arasında yağ yakınını ve kilo
kontrolünü sağlar ödemi azaltır .Aynı
zamanda mevsim geçişlerinde duygu durumunu desteklemek adına oldukça zengin
triptofan amino asidi içeren bu kaynaklar yaş gruplarına göre mutlaka
sofralarda yerini almalı
-SELENYUMDAN ZENGİN BESLENMEYİ ÖNMESEYİN
Bağışıklığı güçlendiren , mutsuzluğu negatif
düşünceleri engelleyen , hücreyi koruyan taroid sağlığında etkili mineral
selenyumdan zengin beslenme duygularınızın ve bedeninizin sağlıklı
beslenmesinde oldukça önemlidir.
-PROBİYOTİK GÜCÜNÜNÜZÜ ARTTIRIN
Sağlıklı bağırsak, sağlıklı kilo ,sağlıklı
metabolizma ,sağlıklı bağışıklık ve sindirim sistemi demektir. Yapılan bir çok
çalışmada bağırsaklardaki mokozal immun
hücrelerin bağışıklı üzerinde çok önemli
görevler üstlendiği gösterilmiştir.Bu nedenle
gerek kilo yönetimi gerek duygu durumu gerekse bağışıklık açısından Probiyotik ve prebiyotik içeriği zengin
beslenme mevsim geçişlerinde çok daha önem taşımaktadır. Probiyotik gücünüzü
her zaman yüksek tutmaya çalışın.
-A VİTAMİNİ KAYNAKLARI MUTLAKA TÜKETİN
Antioksidan
içeriği, doku onarımı vb nedenler ile A vitamini kaynaklarını bitkisel
(ıspanak,portakal,havuç ,turp,mandalina ,bal kabağı vb )ve hayvansal olarak
yumurta ,süt,balık, tüketerek antioksidan acısından güçlü ve zengin beslenmeye
çalışın
-DÜZENLİ
UYKU ŞART
Düzenli
yeterli uyku; bedeni ,ruhu ,bağışıklığı ve kiloyu korur. Yapılan bir çok
çalışmada Günde 6-7saatten az uyuyan
bireylerde kilo problemi , obezite ve eşlik eden birçok kronik hastalığın çok daha yaygın görüldüğü
ve bağışıklığın düştüğü görülmüştür.Ayrıca yetersi uyku ve kan şekeri seviyesini ve insülin seviyesini
oldukça olumsuz
etkilemektedir.İnsülin hormonu
dışında iştah mekanizması
bozulmakta ghrelin ( açlık) ve leptin (
tokluk ) hormonları da olumsuz yönde etkilenmektedir Düzenli ve kaliteli uykuyu
mevsim geçişlerinde kilo ve bağışıklık için
önemseyin.
- SUSUZ KALMAYIN
Mevsim geçişlerinde ve özellikle sonbaharda iştah
denetimi , kilo yönetimim ve toksinlerin vücuttan atılması açısından su çok
önemlidir. Bol su tüketerek günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamaya çalışın
-
Rahatlatıcı ve bağışıklığı
güçlendiren etkileri olan ,ıhlamur ,
ekinezya (ölçülü olmak kaydıyla)
kuşburnu ,yeşil cay açık çay vb
tüketimi sıvı tüketiminize destek sağlarken bağışıklığınızı destekler .
-Günlük
hareketliliğinizi azaltmayın ve haftada en az 3 – 4 gün 45 dk yürüyüş yapmaya
gayret edin.
SAĞLIKLI
GÜNLER DİLEĞİ İLE
Diyetisyen ŞENGÜL ÜRE
Diyetinfo
Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık
Bağdat caddesi –Caddebostan / Kadıköy /İstanbul
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder