Diyetinfo / Diyetisyen Şengül Üre

Bloğumuza Hoş Geldiniz

Adres:Bağdat Caddesi No:299 Caddebostan/İstan
Tel: 0216 360 00 50
e-mail: bilgi@diyetinfo.com







7 Haziran 2021 Pazartesi

SAĞLIKLI TABAĞINIZI TANIYORMUSUNUZ ?

BESLENME :   Sağlığı korumak korumak geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için  b vücudun yaş cinsiyet ve sağlık durumuna göre  ihtiyacı olan besin öğelerini yeterli çeşitli ve dengeli miktarda ve uygun zamanlarda  alınması vücut tarafından uygun şekilde kullanılmasıdır

  Beslenme karın doyurmak değil tüm besin gruplarının vücudun ihtiyacı ölçüsünde tüketmektir Beslenmede temel hedef çeşitli dengeli ve yeterli beslenmektir Tek yönlü beslenme ise çeşitli nedenler alışkanlıklar sonucunda  sadece  tek besin grubu ve çeşidi ile beslenme olarak tanımlanabilir.  Bu beslenme şekli ile  birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. Tükettiğimiz besinlerden aldığımız besin öğelerinin vücudumuzun sağlıklı olarak çalışabilmesi i ve fonksiyonlarını yerine getirmesi için çok önemli  görevleri vardır

 .Tüm dünyada yeterli ve dengeli beslenme ile  besin tüketimini iyileştirmeye yönelik çalışmalar  yapılmaktadır .Bu çalışmalar çeşitli stratejiler ile planlanmakta  ve bu şekilde  toplumun ve bireylerin  sağlıklı beslenmesi için çeşitli öneriler sunulmaktadır. Günümüzde  yazılı , görsel basın veya sosyal medya yoluyla  beslenme ve sağlıkla ilgili birçok kanaldan öğütler öneriler sunulmaktadır. Sonuçta Özellikle beslenme konusunda bilgi kirliliği söz konusu olmakta ve bireylerin sağlık sorunlarının artmasına neden olunmaktadır..

Bu bilgi kirliliği ve kargaşanın önüne geçebilmek dünyada ve ülkemizde çalışmalar yürütülmektedir .Ülkemizde Ulusal Düzeyde beslenme Rehberi  2004 Yılında Hacettepe Üniversitesi  Beslenme Diyetetik Bölümü tarafından hazırlanmış ve Sağlık Bakanlığı tarafından  basılmış ve toplum sağlığı açısından kullanılmıştır.Zaman içinde doğan  ve değişen ihtiyaçlara    göre 2010 yılından itibaren “ Türkiye  Sağlıklı beslenme  ve Hareketli  Hayat  Programı Çerçevesinde “Türkiye Beslenme  Rehberi” Hazırlanmıştır. Rehber “Türkiye Sağlıklı Yemek Tabağı “ ve “Türkiye  Fiziksel Aktivite   ve Beslenme  Piramidi   içermektedir. Detaylı bir şeklide görsel ve tanım olarak Türkiye  Sağlıklı  Beslenme Tabağı “Sağlık.gov.tr  incelenebilir..

 

Tabağınızın mevsim özellikleri  dikkate alınarak yerel sürdürülebilir ve  tüm besin gruplarına yer vererek hazırlanması  kolay ve sürdürülebilir  tuz içeriği azaltılmış olması   kaliteli ve sağlıklı yaşam için     oldukça önemlidir.

   Partik ve .Genel anlamda  değerlendirme yapıldığında ;  sağlıklı beslenme  kilo verme dönemi beslenme  ,diyabet , kilo alma , insülin direnci ,hamilelikte beslenme , çocuk beslenmesi kronik hastalıklarda seyahatlerde beslenme dönmelerinde :

SAĞLIKLI BESLENME TABAĞINDA NELER OLMALI ?

1-   ET  GUBU :Et,tavuk,balık köfte , yumurta  vb et ürünleri   

2-   SÜT GRUBU :Süt  yoğurt ayran kefir vb  

3-   MEYVE  GRUBU :  Taze meyveler

4-   SEBZE GRUBU :   Taze Sebzeler

5-   TAHIL GRUBU :Ekmek bulgur pirinç  ve diğer tahıl grubu ürünler ve ürünlerden yapılmış yemekler

 Ayrıca yemek yapımında kullanılan ve yemeklerin salataların içerisinde buluna :Yağ  ve yağ içeren   besinler  değerlendirilebilir.

Diyetisyenler tarafından kişisel beslenme özellikleri ve sağlık   parametrelerine dikkat edilerek    geleneksel mutfağımızın  besin çeşitliliği ile kişisel sağlıklı beslenme tabağı oluşturulmakta ve konuda öneriler  sunulmaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenmek için sağlıklı beslenme tabağı çok önemlidir. Amaç öğünde veya gün içinde dengenin sağlanmasıdır.

 

 SAĞLIKLI BESLENME TABAĞININ AVANTAJLARI NELERDİR?

1-  Renkli beslenmeyi  

2-  Çeşitli beslenmeyi   

3-  Ölçülü beslenmeyi  

4-  Sebze ve meyveyi  ihtiyaç ölçüsünde  tüketmeyi  

5-  Lif açısından zengin  beslenmeyi  

6-  Kaliteli protein kaynaklarını yeterince tüketmeyi  

7-  Kilo kontrolünü  

8-  Kan şekeri kontrolünü  

9-  Yağlı, şekerli ve lezzet arttırıcı ürünleri daha az tüketmeyi  

10-Doygunluğumuzun gelişmesini  

11-Kalp damar hastalıkları diyabet vb sağlık sorunlarının  azalmasına ve bu sağlık sorunlarından korunmayı  

12- Sürdürülebilir beslenme , ve sürdürülebilir tarıma desteği

13- Sağlıklı , çeşitli dengeli besinleri temin etme ,ve hazırlama ile  bireyin kendine ve ailesine beslenme açısından değer vermeyi  ve bütçesine katkıda bulunmayı sağlar.

 

Diyetisyen ŞENGÜL ÜRE

Diyetinfo

Beslenme Eğitimi ve Danışmanlık

Bağdat caddesi –Caddebostan / Kadıköy /İstanbul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder