Diyetinfo / Diyetisyen Şengül Üre

Bloğumuza Hoş Geldiniz

Adres:Bağdat Caddesi No:299 Caddebostan/İstan
Tel: 0216 360 00 50
e-mail: bilgi@diyetinfo.com







29 Ocak 2014 Çarşamba

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZI KORUMAK SİZİN ELİNİZDE .


Doğru beslenme günlük hayatınızdaki beslenme alışkanlıklarınız içinde doğru tercihler yaparak ve bu tercihleri de alışkanlık haline getirerek kazanılır.Bu alışkanlıklar kolay kazanılmaz ancak zamanla kazanılan bu alışkanlıklar beyin ,kalp damar ,karaciğer ,cilt sağlığınızı olumlu yönde etkiler

Kalbinize nasıl daha iyi bakabilirsiniz ?

1- Zeytinyağını sofranızda mutlaka bulundurun. Zeytinyağı iyi huylu kolesterolünüzü arttırmaya yarar.Ancak en önemli etkisi LDL kolesterolünüzü düşmesine yardımcı olur .Damar sağlığını korur.Türk mutfağında oldukça önemli bir yer yere sahip olan zeytinyağını günlük ihtiyacınız ölçüsünde yemeklerde ,salatalarda vb kullarak kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz
2- Tahıllardan zengin beslenme (örneğin tam buğday ekmeği ,yulaf ,tam tahıllı makarna ,kepekli esmer pirinç vb )LDL kolesterolunuzü düşürücü etkiye sahip çözünebilir lif içerir .Bu lifler LDL kolesterolünüzün düşmesine yardımcı olur .
3- İçerdikleri lif ,vitamin ,mineral açısından beslenmemizin olmaz ise olmazları meyve ve sebzeler günlük beslenmenizde mutlaka 5-7 porsiyon tüketin
4- Kalp sağlığı açısında önemli selenyum minerali ve vit kaynağı olan kuruyemişler günde 40-50 gr civarında tüketilebilir.
5- Yemeklerinizi Pişirme yöntemleriniz kalp sağlığınız açısından oldukça önemlidir .Buharda veya çok yakmadan ızgara veya fırında pişirme tercih edilmeli
6- Lezzet arttırıcılar her zaman tüketeceğiniz gıdaların miktar kontrolünde sorun oluştururlar . Bu ürünler tüketilen besin miktarını arttırdığından kilo ve kolesterol probleminizi tetikler .Bu nedenle l baharatları alerjiniz yok ise sağlığınıza destek olmak amacıyla kullanılabilir.
7- Günlük tüketeceğiniz et miktarına mutlaka dikkat edin.Haftada 2-3 gün kırmızı et diğer günler balık , tavuk veya hindiyi tercih edebilirsiniz.Ancak pişirme şeklini mutlaka doğru tercih etmeye çalışın.
8- Renkleri ile sofralarınızda yer alan salata ve salata çeşitleri içerdikler ile kolesterolünüzü kontrol altına almaya yarar bunun dışında kalp sağlığı açısından oldukça önemli antioksidan moleküllere sahiptirler.
9- Su kalp sağlığınızın korunmasında oldukça önemli bir etkiye sahiptir.Mutlaka 2.5-3 lt su tüketemeye gayret edin.
10- Sabah kahvaltınızı mutlaka güne başladığınız ilk saatlerde öğle yemeğinizi düzenli bir saatte ara öğünlü ve çok geç saatte olmayan bir akşam yemeği ile sık ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanmaya çalışın.
11- Haftada 4-5 gün 45 dk yürümeye çalışın
12- Düzenli uyku uyumaya çalışın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder