SAĞLIKLI
ORUÇ TUTABİLMENİZ İÇİN 10
ÖNERİ
1-İFTAR VE SAHUR ARASINDA 2.5 -3 Lt SU TÜKETMEYE
ÇALIŞIN:
Oruc tutulan zamanın uzun olması nedeniyle vücudumuzda sıvı kaybı artacaktır..Bu nedenle iftarınıza mutlaka önce yudum yudum su içerek başlayın. Bağırsak hareketlerinin düzenli
olması vücut fonksiyonlarının düzenlenmesi için
Su yerine çay kahve asitli içecekleri koymayın. İftar
ille sahur arasında mutlaka 2.5-3 lt su
içemeye çalışın.
2- HIZLI YEMEK YEMEYİN:
Uzun süren
açlığın arkasından yemek yeme hızınızı mutlaka kontrol edin. Yavaş ve iyi
çiğneyerek tüketmek hem sindirim sisteminizin sağlığına hem de kilo kontrolüne yardımcı olur.
3- İFTAR ÖĞÜNÜNÜ BÖLEREK TÜKETİN :
İftar öğününüzü HIZLA BİR KEREDE
DEĞİL mutlaka iki veya üç aşamada
tüketmeye gayret edin.Arada mutlaka bir
çay içimi VEYA 5 DK kadar mola verin.Eger
alışkanlıklarınız arasında iftarınıza iftariyeliklerle başlamak
var ise mutlaka yemek yeme hızınıza ve seçiminize dikkat edin : 1
dilim az yağlı peynir,2-3 zeytin,1-2 hurma, 1 avuç içi kadar pide (mümkünse
kepekli)veya 1 dilim tam buğday ekmeği domates salatalık ve açık çay şeklinde olabilir. ( kaymak ,tereyağı uzak
durulması gerekenler )Ancak bu küçük atıştırmalıkları mutlaka yavaş ve iyi
çiğneyerek tüketmeye çalışınİftariyeliklerinizi atıştırdıktan sonra 1 küçük kase
az yağlı bir çorba hem tokluğunuzu destekleyecek hem de sindiriminize
yardımcı olacaktır.
4-LİFTEN ZENGİN BESLENMEYİ
İHMAL ETMEYİN :
Lif vitamin mineral ve antioksidanlar
açısından zengin olan salalata iftar sofralarınız da mutlaka hak ettiği yeri
almalı. Salatalarınızı soslar yerine sadece limon
ve az zeytinyağı ile lezzetlendirin
5 –SEBZE YEMEKLERİNİ HERGÜN TÜKETİN
İftarlarınızda mevsim sebzelerinden oluşan zeytinyağlı veya
et içeren etli sebze yemeğini besin çeşitliliği , lif ve doygunluğa yardımcı
olması açısından tüketmeye gayret edin . .
6- HERGÜN 2-3 BARDAK SÜT VEYA YOĞURT TÜKETİN
Yapılan
çalışmalar ramazan döneminde SÜT ,YOĞURT
VE AYRAN tüketiminin azaldığını göstermektedir. Gerek kalsiyum , protein ve karbonhidrat içermesi
gerekse kilo yönetimine destek olması açısından mutlaka iftarlarınızda yoğurt ,
ayran veya cacık bulundurmaya gayret edin.
7- İFTAR VE SAHUR ARASINDA ÖĞÜN OLSUN
İftar
ile sahur arasında kan
şekeri sindirim sisteminiz sağlığı ve kilonuzun iyi yönetetilebilmesi için mutlaka
2-3 ara öğün tüketin
Uyanık olduğunuz saatler içinde 1-2 saat ara ile
küçük ara öğün tüketmek ile
bir öğünde yoğun yiyecek tüketmenizi engel ve kilo yönetiminize yardımcı olur.
8- 2-3 PORSİYON MEYVE TÜKETİN
Ara öğünlerde ölçülü olmak kaydı ile mevsim
meyvesi (kabukları ile yenilebilen meyveleri kabukları ile yenmek kaydıyla
) ile birlikte süt veya yoğurt veya ceviz badem tüketerek iştah ve kilo kontrolüne yardımcı olacaktır.
9- HAREKETLİ OLUN :
İftardan 30-40 dk sonra sonra
hafif yürüyüşler yaparak
hareketliliğinizi arttırarak kan şekerinizi ve kilonuzu dengeleyebilirsiniz.
10 –TATLI YI TADINDA BIRAKIN :
Canınız tatlı isterse önceliğinizin
sütlü ( eger bir sağlık
sorununuz yok ise ) Üzerine bir
miktar tarcın ve ceviz ilave ederek kan sekerinizin (eğer diyabet vb sağlık sorununuz yok ise )
ölçülü tükettiğinizde dengede kalmasına yardımcı olabilirsiniz.
SAHURSUZ ORUÇ TUTMAYIN !!!!!!!
Sahur oruç
tutarken en önemli öğündür.Sahuru mutlaka tüketin . Ağır yemeklerden et
yemekleri , pilav, kızartma ve çok yağlı börek vb uzak durarak sahur yapmaya çalışın.
Genellikle tercihiniz Kahvaltı şeklinde : yumurta ,peynir domates
salatalık açık çay kepekli ekmek , zeytin , ceviz taze meyve ve kuru meyve
seçeneklerini menemen, vb olmalıdır..
Ağır yemeklerden et yemekleri , pilav, kızartma ve çok yağlı börek vb
sağlığınız açısından uzak durmaya çalışın.
.Sahurda su içmeyi ihmal etmeyin.
- SAHURDAN YAKLAŞIK 30 DK SONRA YATMAYA GAYRET
EDİN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder