Bayram tatili bir çok kişi için yaz tatili
ile birlikte uzun bir tatil yapma
fırsatına dönüştü İster aile ile bir arada ister tatil yaparak bayramı değerlendirmeye çalışın BAYRAM
özel bir zaman dilimi olarak hayatımızda mutlaka yerini alır .Kilonuzu
şekerinizi tansiyonunuzu vb sağlık
sorununuzu yönetmeye çalışırken bu özel
zaman diliminde birden dengelerin değişimi söz konusu olmaktadır.Her zaman
istediğimiz disiplini yakalamakta
zorlanabilirsiniz. Dengeler öğünler
miktarlar değişebilir. Ne olursa olsun ana öğün ve küçük ara öğünleri ihmal
etmemeye gayret edin. Türk mutfağını eşsiz lezzetleri sağlığınız tehdit etmemesi için
Kurban
bayramında ikram ve yemeklerin kurbanı olmamak için neler yapmalıyız ?
Kalkar
kalkmaz 1 bardak su için
-Güne
mutlaka neşesi ve enerjisi ile güzel bir klasik kahvaltı ile başlayın. Ama aşırıya
kaçmamak adına tabağınızın boyutuna ve
yemek yeme hızınıza dikkat edin. İlla kurban etini kahvaltıda yiyeceğim
diyorsanız uzun kurban işlerine
başlamadan önce küçük bir kahvaltı
atıştırın.
- yeni
kesilen eti tüketmemeye gayret edin
-Kestiğiniz
kurbanın kesim şartları ve kesilen ortamın hijyenine mutlaka dikkat edin
- Gün
içinde mutlaka 3 ana 2-3 ara öğün yapmaya çalışın.
- Ara
öğünde hiçbir şey tüketemiyorsanız 200 ml yani bir bardak ayran
tüketmeye özen gösterin
-Günlük
tüketeceğiniz et miktarına mutlaka dikkat kurban nasıl olsa diyerek 1 kg eti
bir günde hatta bir öğünde tüketmeyin.
-Tükettiğiniz
etin pişirme koşullarını mutlaka denetleyin,.
-Öğünlerinizde
etin yanında çoban kıvırcık mevsim salata çeşitlerinden birini bulundurun .
-
Her öğünde ekmek grubu yiyeceklerden
bulundurun tercihiniz öncelikle ekmek
olabilir.Ama Ekmekleriniz mümkünse tam
buğday veya çavdar ekmeği olsun.
-
Et ve sebzeleri pişirme tekniklerine çok dikkat edin .
-
Akşam çok geç saatlerde yemek yememeye gayret edin.
-
Ev ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar pasta ,börek ,çikolata gibi ürünleri tüketirken mümkünse kontrollü
davranmaya çalışın .Eğer kontrolü ele alamayacaksanız ve tercih yapabileceğiniz bir durumda iseniz
tercihinizi içeceklerden ayran ,sütlü kahve ,çay vb kullanın .
-
Hamur işlerinden tüketmek zorunda kalırsanız öğlen yemeğinde ve olabildiğince
ihtiyacımız ölçüsünde tüketmeye çalışın
-
Gün içinde 2,5 3 lt su içmeye çalışın
-En
az 4 ortalama 6 öğün yiyecek tüketin.
-
Et ve diğer yiyeceklerin hijyenine çok dikkat edin.
-
Yemeklerinizi Yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin.
-Bir
çok yiyeceği bir arada çok miktarda
karıştırarak yememeye gayret edin
DİKKAT BAYRAMDA
SAĞLIK SORUNLARI YAŞANABİLİR
-Aşırı tatlı ve şeker tüketimi ile birlikte diyabeti
olanlarda kan şekeri regülasyonunda sorun problemi
-İshal
-Kabızlık
-Gaz
ve reflü
-Tansiyon
regülasyonunda problem
-
Kalp ritminde bozulmalar
-Sindirim
sisteminde sorunlar yaşanabilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder