Diyetinfo / Diyetisyen Şengül Üre

Bloğumuza Hoş Geldiniz

Adres:Bağdat Caddesi No:299 Caddebostan/İstan
Tel: 0216 360 00 50
e-mail: bilgi@diyetinfo.com







3 Eylül 2018 Pazartesi

SOSYAL MEDYA BESLENME DAVRANIŞLARINI ETKİLİYOR MU ?


Son dönemde en sık duyduğum sorular ve şikayetler sosyal medya hakkında Teknoloji hayata çok kolaylık getirmiş olsa da acaba gelinen noktalar her konuda özellikle sağlık ve beslenme konusunda daha özenli ve   sınırlı kullanmaya ihtiyacımız var mı sorusunu da beraberinde getiriyor.
  Kabul etmeliyiz ki günümüz teknoloji çağı ve kullanım konusunda iyi yada kötü tüm dünyayı etkileyen bir   salgın var . Hayatımız  tamamen  teknolojik sosyal ağlarla çevrili.Sosyal medya platformları  her an yanımızda,  elimizin altında ve hızla ulaşılabilir  durumda .  Neredeyse tamamen dijitalleştiğimiz şu  günlerde sosyal medyanın tüm  versiyonları facebook , instagram , pinterest, vb iletişimin en güçlü araçları haline geldi.
    Ülkemiz İnternette en çok vakit geçiren ülkeler arasında  yaklaşık 4-5 saat ile  13. sırada , instagramda 4 . sıra, faceebook ta ise 6. sırada yer almaktadır. Kısacası günün önemli  saatleri  online  olarak geçiyor.Üretmek yerine tüketiyor muyuz ?
  Günlük hayatı etkileyen internet ve  sosyal medya araçları  beslenme davranışlarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Markette  yemek için yapılan alışverişten başlayan etkileşim ,yemek masasında  çekilen fotoğrafların iştah  açıcı  ve yemek yeme hızını arttırıcı etkisi ile yenilen yemeğin   miktar  yönetiminde dahi beslenme ile ilgili her aşamayı etkilemektedir. Bu çaba neden dendiğinde  karşımıza  Yapılan çalışmalar paylaşılan fotoğrafların  beğeni aldığında beyinde çikolata yemiş gibi haz verdiğini göstermektedir.
   Ayrıca Yapılan çalışmalarda  yemek masasında bulunan  cep telefonlarının  ve sosyal medya araçlarının  stres kaynağı olduğu , ortaya çıkan stresin tat ve  yenilecek yemeğin miktar kontrolünü olumsuz etkilediği  tespit edilmiştir.Sosyal medyanın yemek yeme davranışları üzerinde  etkisinin  yemek yeme problemi problem olan bireylerde  daha fazla olduğu  görülmüştür.  Sosyal medya kullanımının  ; öğünlerde aile veya bireysel  yemek yeme  esnasında  iştah  artmasına veya azalmasına , yalnızlaşma ,olumsuz beden düşünceleri vb konuları etkilediği bilinmektedir. Sonuçta yemek yemenin ortaya çıkardığı mutluluk  ve doyma hissi  gölgelenebilmektedir.
  Yemek masasında yapılan fotoğraf  paylaşımları  iştahı arttırırken ,satın almayı  ve yemek hazırlamayı ,yemek yeme hızını   etkileyebilmektedir. Pittsburg  Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre 19- 32 yaş grubunda 1700 kişi üzerinde yapılan çalışmada  sosyal medya ve ağları kullanan bireylerde yeme bozukluğu görülme oranı 2.2 oranında fazla olduğu görülmüştür.
Sosyal Medyadaki Sağlık ve Zayıflama    Önerilerine  Dikkat !!!!!!
  Sosyal medya platformlarında konunun uzmanı olmayan bireyler tarafından verilen  sağlık , zayıflama veya beslenme önerileri  sağlığı tehdit ediyor.Özellikle son dönemlerde temel konu kilo ve zayıflama olunca Zayıflama için verilen reklamlar ve reklam çalışması yapan fenomenler, bloggerlar vloggerlar , filtrelenmiş resimler  ,takipçilerinin yemek yeme davranışlarını ve beden algısı  kaygılarını  giderek arttırmaktadır.  
   Bireylerde mutsuzluk , beden algısıyla savaşma , kaygı ,    ve mutsuzlukla birlikte tekrar artan yemek yenme davranışları sergilenmesi söz konusu olabilmektedir. Yada tam tersi  uzman olmayan kişilerin verdiği yanlış öneriler , tarifler ,yemek yeme davranışları  bozarken ,fizyolojik biyokimyasal , psikolojik bir çok problemin yaşanmasına sebep olmaktadır.
 Sosyal medyadan en çok kimler etkileniyor ?
 Yemek yeme davranışları ve kilo konusunda  en çok kadınlar ,genç kızlar ve büyüme çağında olan ergenler etkileniyor.Sosyal medya filtrelemiş fotoğraflar beden imajı kaygısını arttırıyor.  
   Çocuklar açısından değerlendirildiğinde yapılan çalışmalarda  ; sosyal medya ve internette gereğinden fazla zaman geçiren çocukların yetersiz ve dengesiz beslendiği,  kilo artış hızının  internet ve sosyal medyada daha az zaman geçiren yaşıtlarına göre daha fazla olduğu   tespit edilmiştir.
Nasıl önlem almalıyız ?
-      Yemeklerinizi oturark tv , bilgisayar  cep telefonundan uazaklaşarak tüketmeye çalışın.
-      Mümkünse   kahvaltı ve akşam yemeklerini aile ile birlikte  tv , cep telefonu ,vb uzak sohbet ederek geçirin.
-      Yemek yerken yemeğe odaklanarak midenizi ve beyninizi doyurun,
-      Sağlık ve beslenme konusunda bilgi kirliliğinden uzaklaşın. Konunun uzmanından siiİn için planlaşmış ilaç ve beslenme tedavisini alın.
-      Eğer bir  fenomen uzman vb takip ediyorsanız bilgilerini uzmanlık alanının teyit edin
-      Sosyal medyada  filtrelenmiş resimler vb ile  ;kendi hayatınızı,  yemek  yapma , ,sunma ,yeme şeklinizi kısacası hayatınızı kıyaslamamaya çalışın.Anlık paylaşımlar hayatın tamamının ve gerçekleri yansıtmaz.
-      Övülmek , beğenilmek  ,ilgi odağı haline gelmek isteyen bireylerin verdiği yanlış sağlık, beslenme , zayıflama  ve kilo alma  beyanları sizin sağlığınızı elinizden alabilir.BU NEDENLE  HERHANGİ  BİR SAĞLIK SORUNUNDA VEYA ZAYIFLAMA , KİLO ALMA , İNSULİN DİRENCİ VB MUTLAKA KONUNUN UZMANLARINDAN YARDIM ALIN.
-Sosyal medya   sınırlamasını kendiniz çocuklarınız için yapın.ANCAK BİLGİ KİRLİLİKLERİNİN KAFABNIZI KARIŞTIRMASINA İZİN VERMEYİN.
SAĞLIKLI GÜNLER DİLEĞİ İLE……………….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder