Diyetinfo / Diyetisyen Şengül Üre

Bloğumuza Hoş Geldiniz

Adres:Bağdat Caddesi No:299 Caddebostan/İstan
Tel: 0216 360 00 50
e-mail: bilgi@diyetinfo.com







8 Kasım 2018 Perşembe

BEYNİN GÜCÜNÜ ARTTIRAN BESİNLER İLE SAĞLIĞINIZI VE FORMUNUZU KORUYUN



  Akdeniz tipi beslenme modeli beyin sağlığınızı, genel sağlığınızı ve formunuzu korur. Beslenme modelinizin  barındırdığı bir çok  renk hafıza, cilt, kalp ve beden sağlığı için önemlidir. Ancak günümüzde   yaygın olarak  beslenme şeklinin değişmesi,sağlık,  kilo ve hafıza sorunlarını  gelecekte    alzheimer gibi beyin sağlığı ile ilgili  sorunların sıklıkla görülmesine neden olmaktadır.
 Bu nedenle ;Sofranızda ve  beslenmeniz de  var olan yiyecekler  bedeninizi, beyninizi zinde ve genç tutabilir, gelecekte hastalıklardan  koruyabilir.
 Hergün  sofranızda bulundurun
-Bol renkli  meyve ve sebze   : Mevsimsel özelliklere göre tüketeceğiniz meyve ve sebzeler beslenmeniz ve sağlığınız  için  oldukça önemlidir. İçerdikleri antioksidanlar  vitamin ve mineraller  damar sağlığı, beyin sağlığını korurken   posa ile toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına ve kilo yönetimine yardımcı olurlar.
-Yumurta: Yumurta kolin içeriğine sahip en önemli besin öğelerinden bir tanesidir. Kolin bağırsaklardan kolaylıkla emilir ve kan-beyin bariyerini geçebilen tek vitamindir  .  Beyindeki kimyasal olaylarda rol alır. Hafıza ve beyni koruyan vitamin olarak adlandırılır. Sinirlerdeki iletilerde önemli görevi olan asetilkolin maddesi için gerekli bir moleküldür. Kolinin vücutta kompleks bir rolü vardır.Bunun dışında yumurta  Avitaminin öncü maddesi olan lutein, zeoksantin açısından da zengindir.
-Omega 3 kaynakları :Yapılan çalışmalar da omega 3’ten zengin beslenme beyin gelişimi ve fonksiyonlarının devamında oldukça önemli bir rol oynar.
-Soğuk su balıkları veya  somon : Haftada 1-2 kez uygun pişirme koşullarında hazırlanan balık  ;besinsel anlamda bedeninizi ve zihninizi korumaya yardımcı olur.İçerdikleri hayvansal   omega 3   (Beyinde de bulunan vücudumuzdaki tüm sinir hücrelerinin yapı taşıdır. Öğrenme ve hafıza fonksiyonlarında  etkilidir.. Eksikliğinde dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, disleksi (okuma bozukluğu), bunama, depresyon, bipolar kişilik bozukluğu (manik depresif hastalık)ve şizofreni görülme sıklığı artar. Yaşlılarda bilişsel bozukluğun iyileştirir) protein,iyot ve fosfor ile   beyninizi ve hafızanızı destekler.
-Ceviz , Badem ve diğer kuruyemişler :Bitkisel protein kaynakları olarak değerlendirmesinin yanı sıra    mineraller açısından da zengindir.   Selenyum  ve bitkisel  omega 3 içeriği olarak oldukça önemli bir yere sahip olan kuruyemişler bilişsel fonksiyonların arttırılmasında önemli görevleri vardır.Günde yetişkinlerde 30 gr kuruyemiş zihinsel performans ve kilo yönetimi açısından da etkilidir.
 -Kırmızı et ve demir içeriği zengin beslenme :Kaliteli protein kaynaklarından zengin beslenme bedenin  protein ihtiyacını karşılarken  aynı zamanda demirden zengin beslenme de sağlanmış olur Demir minerali  hafıza öğrenme üzerinde   önemli etkiye sahiptir.
-Üzümsü kırmızı ve mor meyveler : En güçlü antisiyonin içeriğine sahip olan  üzüm, yaban mersini, turna  yemişi, mor evbrik  bilişsel fonksiyonlar ve damar sertliğinin önlenmesi  için önemlidir.
-Zeytinyağı: Yemeklerinizde  ve günlük beslenmenizde  içerdiği doymamış yağ asitleri ile kalp cilt yağ ve beyin sağlığınızı korur.
-Çay:Flovonidler – polifenoller açısından zengin olan  açısından zengin çay çeşitli şekillerde beyazı siyah, yeşil, aromalı olarak  tüketilerek dikkat beyin sağlığı ve hafıza üzrinde etkilidir.
-Kakao  ve kırmızı şarap : polifenol içierikleri ile hafıza ve beyin sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlarlar
- Zerdeçal :Vücutta enflamasyonun giderilmesine  yardımcı olurken dikkat üzerinde  ve hafıza üzerinde olumlu etki yaratır.
-Egzersiz  Egzersiz yapma alışkanlığı kazanmak  bedeni ve genel sağlığı olumlu etkilerken hem beyni  güçlendirir.Yapılan çalışmalarda egzersiz yapan bireylerin alzheirmer a yakalanma riskinin % 45 daha az olduğu gösterilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder